Biologisch afbreekbaar, wat is dat?

De jacht is een traditionele sector waar doorgaans weinig veranderingen plaatsvinden. Nu het gebruik van plastic steeds verder wordt uitgefaseerd, zoeken munitiefabrikanten naar alternatieve materialen.

Dat is een goede zaak. Hiermee toont de branche immers aan dat het zelf initiatief neemt en niet wacht op politieke inmenging. Voor jagers mocht deze vergroening zelfs eerder worden ingezet. Als ware natuurliefhebbers zijn zij al langer klaar met het onvrijwillig achterlaten van plastic na ieder schot.

Het woord ‘biologisch’ is alleen een populaire term. Een die graag en snel gebruikt wordt om een product van een groene uitstraling te voorzien. Zo kan een prop die voor 90% uit plastic bestaat en voor 10% uit vilt gewoon als biologisch worden bestempeld. Daarnaast zijn er in water oplosbare proppen, de zogenaamde hydrosolubles. Het ‘afbreekproces’ van deze proppen wordt echter voorafgegaan door een chemische reactie en het oplossen komt neer op een verspreiding van microplastics. Deze zijn in feite nog schadelijker voor het milieu aangezien ze direct worden opgenomen door de voedselketen.

‘Biologisch afbreekbaar’ dus een ruim begrip dat niet altijd de verwachtingen inlost. In afwachting van een keurmerk pleit BioAmmo daarom voor transparantie en heldere informatie over biologische munitie. Voor het verschaffen van deze heldere informatie en al uw andere vragen over onze patronen staan wij steeds voor u klaar.