Veelgestelde vragen

Waarom zijn microplastics schadelijk?

In water oplosbare proppen vallen in werkelijkheid uit elkaar in microplastics. Deze minuscule deeltjes plastic zijn zo klein dat ze in de voedselketen terechtkomen.

Eenmaal in de grond, of het water, worden ze opgenomen door planten en dieren waarna ze letterlijk weer op ons bord belanden. Het schadelijke aan microplastics is dat ze tot in ons spierweefsel doordringen, maar ook in alle organen en zelfs onze hersenen.

Er zijn toch meer biologisch afbreekbare patronen?

De term ‘biodegradable’ of ‘biologisch afbreekbaar’ is momenteel nog een ruim begrip. Plastic dat uiteenvalt door water of licht mag bijvoorbeeld gewoon doorgaan voor biologisch afbreekbaar en dus milieuvriendelijk. Terwijl het tegendeel waar is.

Aangezien er nog geen normering voor is vastgesteld kan de term ‘biodegradable’ vrij gebruikt worden. Voor jagers met de beste intenties is dit misleidend. Zij kiezen immers voor groen maar krijgen alsnog een vervuilend product.

Het ‘OK Compost’ certificaat gaat zelfs verder dan een standaard keurmerk. Het controleert bijvoorbeeld ook op giftige stoffen. Voor composteerbaarheid is namelijk wél een Europese norm opgesteld, de EN-13432.  Met het OK-Compost certificaat tonen wij aan dat de patronen van BioAmmo voldoen aan deze norm.

Waarom zijn de patronen van BioAmmo duurder?

Er is niets zo goedkoop als plastic, om die reden zien we het ook overal terug. Voor jagers – die juist bekendstaan als natuurliefhebbers – is het schieten van plastic proppen altijd een doorn in het oog geweest. Nu is er eindelijk de mogelijkheid om volledig voor groen te gaan. Wie bereid is om meer te betalen kiest voor de toekomst van onze passie.

De meerprijs van BioAmmo laat zich eenvoudig verklaren doordat biopolymeren nu eenmaal een hogere productiekost vragen dan gewone kunststoffen. Bovendien is er 10 jaar onderzoek voorafgegaan om een biopolymeer speciaal voor munitie te ontwikkelen.

 

 

Hoe lang doet een patroon erover om te composteren?

Onder ideale omstandigheden duurt het 2,5 jaar voordat de proppen en hulzen van BioAmmo op natuurlijke wijze verdwijnen.

De snelheid waarmee het biologische afbraakproces plaatsvindt, is afhankelijk van een aantal factoren. Vochtige grond met een groot aantal actieve micro-organismen bespoedigen het proces. Op een droge bodem duurt het langer voordat de elementen worden opgenomen. Voor de kleur van de proppen is bewust gekozen voor onopvallende aardetinten die blenden met de omgeving.

U kunt ze thuis begraven, in de groencontainer stoppen of aan uw composthoop toevoegen.

Hoe moet ik de patronen van BioAmmo bewaren?

De ideale temperatuur bedraagt ongeveer 21° Celsius. Dit is vergelijkbaar met kamertemperatuur (18-23° Celsius)

De aanbevolen luchtvochtigheid voor het bewaren van BioAmmo patronen bedraagt 60%.

Als ik lege plastic hulzen opraap is er toch niets aan de hand?

Dat kunnen we alleen maar aanmoedigen. Het is beter om lege plastic hulzen in de vuilnisbak te deponeren dan ze rechtstreeks in de natuur achter te laten. Tegelijkertijd blijft het niet alleen vervuiling maar ook een verplaatsing van het probleem.

Het is daarnaast onoverkomelijk dat lege hulzen achterblijven in bossen of landbouwgebieden. Soms zelfs volle patronen die uit uw jaszak vallen na het nemen van een hindernis.

Aangezien de hulzen van BioAmmo 100% composteerbaar zijn, blijft er geen plastic in het veld achter. Desalniettemin adviseren we om ook de BioAmmo-hulzen mee naar huis te nemen.

Waar is BioAmmo van gemaakt?

BioAmmo wordt op plantaardige basis gemaakt van maiszetmeel. De wetenschappelijke term die hiervoor gebruikt wordt zijn biopolymeren. Dit zijn natuurlijke stoffen die 100% composteerbaar zijn en 0% plastic bevatten.

Waarom kiest BioAmmo zowel voor een prop als huls van biopolymeer?

Door enkel de prop composteerbaar te maken is nog steeds maar de helft van het afvalprobleem opgelost.

De meeste plastic hulzen worden na het schot dan wel opgeraapt maar kunnen niet gerecycleerd worden. Sterker nog: aangezien deze hulzen slechts eenmalig gebruikt worden vallen ze onder de noemer ‘single used plastics’. Dit is de categorie van de zwaarste vervuiling.

Met BioAmmo gebruikt u helemaal geen plastic. U draagt dus op geen enkele manier bij aan het vergroten van de afvalberg.

Bovendien is de grondstof (maiszetmeel) hernieuwbaar en CO2 neutraal.