Wat is BioAmmo?

 

BioAmmo is de eerste en enige hagelpatroon met een 100% biologisch afbreekbare prop én huls. Zoals u ongetwijfeld weet schieten jagers en beheerders jaarlijks miljoenen plastic proppen in de natuur. Na het schot zijn deze proppen vrijwel niet meer terug te vinden waardoor ze achterblijven in bossen, graanvelden, weilanden en rivieren. De proppen die 50 jaar geleden verschoten werden, liggen er ook vandaag nog en zullen daar over 500 jaar nog steeds liggen.

Nederland telt ongeveer 28.000 jagers. Als we uitgaan van het absolute minimum – dat elke jager per jaar gemiddeld 50 patronen verschiet – dan spreken we over 1.400.000 plastic proppen die achterblijven in de natuur. Dat zijn bijna anderhalf miljoen proppen per jaar.

Lege hulzen worden dan wel opgeraapt maar vergroten de afvalberg weer op een andere plek. Met inbegrip van de sportschutters gaat het hier zelfs om tientallen miljoenen patronen. Maar dat hoeft niet zo te zijn. De proppen en hulzen van een BioAmmo-patroon zijn namelijk volledig vrij van plastic. Sterker nog: als enige munitiefabrikant kan BioAmmo zelfs een internationaal attest van composteerbaarheid voorleggen. Na het schot mogen de legen hulzen gewoon in de groencontainer.

Hiermee laat BioAmmo zien dat de jacht- en schietsportsector zelf het initiatief neemt en voor beide problemen een oplossing heeft gevonden.

Na het eerder overschakelen van lood naar staal kunnen jagers nu ook de laatste milieuvriendelijke stap zetten: zorgen dat na ieder schot geen plastic meer achterblijft in de kostbare natuur. Om die reden draagt BioAmmo de volgende boodschap uit: ‘Wild oogsten zonder plastic te zaaien.’